Aralık 2022 – Haber Yorum

Bilim İnsanları Güvercine Söz Dinletti

Çinli bilim insanları, güneş enerjisi kullanarak güvercinlerin beynini kontrol etmeyi başardı. Hayvanların robotik kullanımı üzerine uğraşan Shandong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ekibi, güvercinin sırtına, beynine sinyaller gönderebilen bir cihaz yerleştirdi. 45 dakika boyunca uzaktan kontrol sağlanabilen bu cihaz ile kuşlar, %80-90 doğruluk oranı ile istenilen yöne sevk edilebiliyor. Hayvanlardaki yorgunluk ya da güçlü çevre etkileşimi durumlarında istenilen tepki görülemiyor. Enerji ihtiyacı bulutlu günlerde dahi karşılanabiliyor olsa da yeterli enerji için güvercin güneşe yönlendirilebiliyor. Hayvanın kan şekeri ve kalp ritminden beslenen enerji üretimi seçeneğinden bahsedilse de çalışmayı yapan ekip düşük maliyet ve kolay uygulanabilirliğinden dolayı güneş panelinde ısrar ediyor. Bu güvercinlerin ileride askerî alanlarda kullanılması bekleniyor.

Peygamberlere verilen mucizeler, medeniyetin ilerlemesine ışık tutarken, tembelliği bırakıp gayret eden insanoğlu, bilimsel gelişmeler neticesinde hayvanları da kendine hizmetkâr edebilmenin yolunu arıyor. Hazret-i Süleymanvâri bir şekilde kuşlara da sözünü geçirerek onların kabiliyetlerinden istifade ediyor.

Hayvanat Taifesine Bir Yeni Üye

Diyarbakır’da yapılan yol çalışmalarında bulunan bir mağarada, yeni bir böcek türü keşfedildi. Dicle Üniversitesi’nden gelen ekip incelemeleri sonucu bulunan bu türe, ilçe ve üniversiteye atfen ‘Anatoliacampa diclensis’ adı verildi. Mağarada başka tür böcekler de bulduklarını belirten Dicle Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, böcekleri tanımlama hususunda İspanyol bilim insanlarının yardımlarına başvurdukları bilgisini verdi. Yapılan araştırmalar, Almanya’da bir bilim dergisinde yayımlanırken ülkemizdeki biyoçeşitliliğe de dikkat çekildi.

Keşfedilmeyi bekleyen daha nice hayvanat arasından sadece bir böceğin bile ortaya çıkması küresel çapta bir ilgi odağı olurken; küre-i arz bu mağaradan büyüklüğü nisbetinde, içerisinde barındırdığı milyonlarca canlıyla, insanoğlunun, kendisini ve içindekileri tanımasını bekliyor. Allah’ın yaratma fiili her daim devam ediyor. Zooloji bilimi sürekli yeni canlı formları keşfederken; bütün bu hayat sahiplerinin muhtelif şekillerde rızıklandırılıp idare edilmesi ve her türlü ihtiyaçlarının karşılanması sonsuz kudret, hikmet ve ilim sahibi bir Zattan haber veriyor.

Uçak Enkazından Uzay Mekiği Çıktı

Tarihî bir belgesel için II. Dünya Savaşı’na ait uçak enkazları araştırılırken, 1986 yılında yaşanan ve uçuşundan sonra 73. saniyede infilak edip Atlantik okyanusuna çakılan Challanger adlı; NASA’ya ait uzay mekiği dalgıçlar tarafından bulundu. Karolu ve 6 metre uzunluğuna sahip parçanın, mekiğe ait olduğu NASA tarafından doğrulansa da mekiğin hangi parçası olduğu belirtilmedi. NASA’nın yaptığı ”Uzayda ilk öğretmen” projesi kapsamında, Challenger’in içindeki 7 astronottan biri olan sosyal bilgiler öğretmeni Mc Auliffe de dahil hiçbir astronot bu kazadan kurtulamadı. Eğer başarılı olunabilseydi yolculuğun 4. gününde uzaydan yapılan ilk ders gerçekleştirilecekti. Kazanın sebebi ise soğuk hava şartlarına dayanamayan uzay aracı contalarının ilk ateşleme ile birlikte yakıt sızdırmasıydı.

‘Meydan Okuyan’ anlamındaki ismi (Challenger) taşıyan uzay mekiği, Titanik ile aynı kaderi paylaşarak, biz insanların, üzerimize düşen görevleri yapıp gerekli tedbirleri en ince ayrıntısına kadar düşünsek de, neticeyi her zaman kontrol altına alamadığımızı bir kez daha gösterdi. Kimin, kime, nasıl meydan okuyacağını bütün dünyaya gösteren bu facia; herkese haddini bilme, tevekkül-teslim-kader kavramlarını derhatır ettirdi.

Dünyanın En iyi İşveren Şirketleri Açıklandı

ABD merkezli iş dünyası ve finans dergisi Forbes, 2022 yılının sonlarına yaklaşırken her yıl olduğu gibi bu sene de ‘En İyi İşveren Şirketler’ listesini duyurdu. 57 ülke ve 150 bin çalışanla yapılan anketlerde; katılımcılardan, işverenlerini, ailelerine ve arkadaşlarına tavsiye etme istekleri ve kendi sektörlerindeki diğer şirketlerin olumlu-olumsuz yanları ile değerlendirilmesi talep edildi. Sonuçlar; kurumsal imaj, yetenek geliştirme ve sosyal sorumluluk gibi alanlarda, puanlamaya tabi tutularak belirlendi. İlk sıraları, teknoloji şirketleri doldururken listenin devamında havayolu ve otomobil şirketleri yer aldı. 800 şirketin yer aldığı listede Türkiye’den de 2 kurum bulunuyor: 161. sıra ile Koç ve 574. sıra ile Sabancı Holdingler.

  1. Samsung Group
  2. Microsoft
  3. IBM
  4. Alphabet (Google)
  5. Apple

Sosyal hayatı çeviren çarklar vazifesini gören; sanat, ticaret ve ziraat alanları, kişisel girişimler, ümit ve samimî bir emek birleşince meyvelerini veriyor. Listedeki örneklerden Microsoft’un bir garajda ve Google’ın bir yurt odasında iki kafadarın fikrinden kurulmuş olması, aynı zamanda marifet (bilim) ve ittifak (birliktelik) terimlerinin ehemmiyetini nazarımıza veriyor. Bize neden terakkî dünyası olmasın?

Hazırlayan: Ekrem Donbaloğlu – İbrahim Yasir Teğiş

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*