Ocak 2024 – Haber Yorum

GOOGLE’DAN GEMİNİ ATAĞI

Bağımsız OpenAI şirketi, ChatGPT ile yapay zekâ gündemine hızlı bir giriş yaptığından beri diğer bütün büyük firmaları ‘IA’ yarışında geri bıraktı.

Google’ın Bard isimli yapay zekâsı neredeyse 1 senedir kullanımda olmasına rağmen rakibi ChatGPT kadar tercih edilmiyor.

OpenAI, geçdiğimiz dönemde, yönetim bazında sorunlar yaşamış ve CEO’su Sam Altman’ın tekrardan geri dönmesiyle yeni hamlelere hazırlandığını sızdırmıştı.

Google, bu sefer rakibinden önce atım atarak henüz kullanıma açılmayan ama yetenekleri duyurulan projesi “Gemini’yi” şimdiden tanıttı.

ChatGPT 5’le mücadele etmesi beklenen Gemini’nin şimdiki dil modellerinden farklı olarak ses ve görüntüyü de işleyebilmesi en önemli özelliği.

Nano, pro ve ultra versiyonları ile çıkış yapacak olan Gemini’nin çevrim dışı kullanılabilen sürümü de mevcut olacak.

Artık teknolojinin her yeniliğine, yapay zekâ denilerek katma değeri arttırılan ürünler hayatımızın her alanına nüfuz ediyor. Sıklıkla, öğrencilerin okul ve sınavlarına yardımcı olarak kullanılan yapay zekâlar; bakalım, ses ve video etkileşimleri ile nasıl bir gelişim gösterecek ve hangi amaçlar için kullanılacak?

BU SUÇA ORTAK OLMAYACAĞIM

İngiliz milletvekili Claudia Webbe, İsrail’in Gazze’deki savaş suçlarının soruşturulması ve kovuşturulması için Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (ICC) yapılan resmî bir çağrıya imza attı.

Webbe 15 Aralık günü Westminster Hall’da İngiliz milletvekillerine yaptığı konuşmanın videosunu yayınladı ve kararını açıkladı:

“İsrail’in savaş suçlarına ya da Filistin’e karşı günlük zulmüne suç ortağı olmayacağım.”

İsrail’in saldırılarının, en az 10 bini çocuk olmak üzere 20 binden fazla sivilin ölümüne, sayısız kişinin de sakat kalmasına neden olduğunu belirten Webbe, “İsrail’in, Gazze halkının ihtiyaç duyduğu yardımın sadece bir kısmına izin vermesi ve Birleşmiş Milletler’in (BM), kamyonlarının çoğunun imha edilmesi nedeniyle yardımları etkili şekilde dağıtamaması sonucu açlık ve hastalıktan ölenlerin sayısı daha da kötü olacak.” dedi.

Claudia Webbe, İsrail’in saldırılarında 150’den fazla BM personelinin de öldürüldüğüne dikkati çekerek, İsrail hükümetinin, durumdan BM’yi sorumlu tuttuğunu ve insanî yardımı savaş silahı olarak kullandığını, İsrailli bakanların da Gazze’ye nükleer bomba atmayı dahi önerdiğini hatırlattı.

Filistin’de yapılan zulme karşı durmak için Müslüman olma zorunluluğu olmadığını bundan önceki haberlerimizde de defalarca kez söylemiştik. İşte bu haber de bizleri tasdik eden yüzlerce haberden sadece biri. Claudia Webbe’nin yaptığı açıklamayı resimdeki karekoddan izleyebilirsiniz.

GÜNEŞTEN AL HABERİ

NASA teleskopu, son yılların en büyük Güneş patlamasını yakaladı. Bu olay Dünya’daki radyo iletişimini geçici olarak kesintiye uğrattı.

Güneş, 14 Aralık günü büyük bir parlama yayarak ABD’nin bazı kısımlarında ve dünyanın diğer güneşli bölgelerinde iki saatlik radyo parazitine neden oldu. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’ndeki bilim insanları, bunun 2017’den bu yana görülen en büyük patlama olduğunu ve radyo patlamasının çok geniş olduğunu, yüksek frekansları bile etkilediğini söyledi.

Uzay hava durumu tahmin merkezine göre, çok sayıda pilot dünya genelinde hissedilen etkiyle birlikte iletişim kesintileri bildirdi. Bilim insanları şu anda bu güneş lekesi bölgesini izliyor ve koronal kütle atımı olarak da bilinen, Dünya’ya yönlendirilebilecek güneşten gelen olası bir plazma patlamasını analiz ediyor.

2024 yılının Ocak ve Şubat aylarında da devam edeceği düşünülen ve daha şiddetli olacağı tahmin edilen bu güneş patlamalarının altı aya kadar elektrik kesintilerine neden olabileceği de kulislerde konuşulmakta. Risale-i Nur’dan aldığımız ders ile gireceğimiz bu fecr-i sâdık yılı olan 2024 bizleri büyük sürprizlerle bekliyor gibi gözüküyor. Temennimiz bu yılın İslam’ın, barışın ve hakikatlerin hâkim olduğu bir dönem olmasıdır.

KISA HABERLER

  • Diyarbakır’da valilik, büyükşehir belediye başkanlığı ve il eğitim müdürlüğünün ortak organizasyonu ile ‘Tarih Yazan Çocuklar’ projesi kapsamında ‘İnançlı ve Cesur Âlim Said Nursî” videosu hazırlandı ve yayımlandı.
  • Güney Kore’de üniversiteye giriş sınavlarının planlanan saatten 90 saniye erken bitmesi kriz çıkardı. Öğrenciler, hükümete dava açtı.
  • NASA’nın uzay aracı Psyche, bir kedi videosunu 31 milyon kilometre öteden lazerle Dünya’ya gönderdi.
  • İspanya’da 375 sivil toplum kuruluşunun girişimiyle, Madrid’deki Meclis binası önünde “İsrail ile silah ticaretine son” eylemi düzenlendi.
  • Yeni Zelanda’da yeni kurulan koalisyon hükümeti, ilk 100 günlük eylem planı çerçevesinde, okullarda cep telefonlarını yasaklamayı planlıyor.
  • Yapılan araştırmalara göre Z kuşağı, “psikolojilerini olumsuz etkilediği” gerekçesiyle sık sık sosyal medya detoksu yapıyor.
  • Bilim insanları, kutup ayılarının kürkünden ilham alarak aşırı soğuklara karşı koruyucu bir kazak üretti.

Hazırlayanlar:
Ekrem Donboloğlu (donbaloğluekrem@gmail.com)
İbrahim Yasir Teğiş (ibrahimyasir52@gmail.com)

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*