Şubat 2024 – Haber Yorum

Bir CES Daha Geride Kalırken

Bu aralar her yerde adı gözüken yeni bir üç harflimiz var, kendisi bir fuar. CES (Consumer Electronics Show / Tüketici Elektroniği Sergisi), 1967’den beri büyük üretici firmaların; yeni tasarımlarını, Ar-Ge basamaklarını, prototiplerini sergilediği ticarî bir atılım sahası.

Periyodik olarak her sene Amerika’da düzenlenen fuar, bu sene 4.300 firma ve 150 ülkeden 135.000 ziyaretçinin katılımıyla gerçekleştirildi. Küçük ve bağımsız şirketlerin davetle kabul edildiği fuarda 50’ye yakın Türk girişimi de bulunuyor. Lakin Türkiye; fuarda, adından TOGG’un yeni sedan modeli T10F ile söz ettiriyor.

Beyaz eşyadan scooter, mikroskoptan suda domates yetiştiren teknolojilere kadar elektronik içeren her türlü malzeme fuarda yerini bulurken halka kapalı olarak gerçekleştirilen organizasyonda basın ordusunun objektifine takılan ilginç ürünlerden bir ikisini de sizin için seçmiş olalım:

1- TimeKittle X1: 40 dile kadar akıcı ve eşzamanlı bir çeviri kabiliyetine sahip el boyutundaki bu cihaz, 2 farklı kişinin kullanabildiği kulaklıklara, doğrudan çevirinin aktarımını yapıyor. Aynı zamanda, bir toplantı esnasında 5 farklı dili, 20 farklı kişiye çevirebilme özelliğini de bulunduran cihaz 699$’lık fiyatıyla satışa sunulmuş durumda.

2- Haptic Giysi: VR başlıklara iyiden iyiye alıştığımız şu günlerde artık sadece gözümüzle değil bütün bedenimizle sanal âlemin içine girmek için üretilen yelek ve eldiven; oyunda, filmde ne olduysa vücudumuzda hissetmemizi sağlıyor.

3- Parkie: Forkliftlerin tahta ızgaraları alttan kavramasına benzer, bu cihaz da bir kaldırıcı kola ihtiyaç duymadan arabanın altına yerleşip onu park alanına kadar götürüyor. Bu şekilde arabaları yan yana sıralayarak %30’a kadar yer avantajı sağlıyor.

4- Honda Motocompacto: Gün geçtikçe kullanımı artan scooterlara bir alternatif de, motorun babası Honda’dan geliyor. Katlandığında bir evrak çantasını andıran, açıldığında ise oturağı bile olan bu mobilet; yaklaşık olarak 10 cm genişliğe, 50 cm yüksekliğe ve 75 cm uzunluğa sahip. 22 kg ağırlığındaki bu cihaz 25 km/saat hıza kadar yükselebiliyor.

5- Akıllı Barbekü: Mangalı yapmak, etleri çevirmek keyif işidir ama ben artık yoruldum, etler yanmasın, uzaktan mangalımı kontrol edeyim derseniz bu iş için üretilmiş bir cihaz da olduğunu bilin. Telefonda uygulaması üzerinden sıcaklığı kontrol edilebilen, ahşap peletlerle odun ateşinde pişmiş tadı veren bu cihaz sanırım pek de bizim kültüre hitap etmiyor. Biz yelleyip geçelim.

İşte dünyanın en büyük elektronik fuarı olan CES, böylece tamamlanırken hayatımızı kolaylaştıracak pek çok ürünlere ev sahipliği yaptığı gibi fuarda sadece ticarî amaçla üretilmiş “oyuncaklar” da bolca yer aldı. Hayatı kolaylaştıracak teknolojiyi, bizi tembelleştirecek teknoloji olarak anlamlandırmadığımız nice fuarlara!

Başımız Göğe Değiyor

İlk yerli astronot Alper Gezeravcı, ufak bir erteleme yaşasa da 19 Ocak 00.49’da yapılan fırlatma ile uzay macerasına başladı.

Ax-3 olarak isimlendirilen görevin 2 hafta sürmesi planlanıyor. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) vakit geçirecek olan astronotların uzaydaki ikametgahlarına varmaları ise 1,5 günü buluyor.

Mürettebatta ‘görev uzmanı’ pozisyonunda bulunan Gezeravcı ile birlikte uzay aracı komutanı olarak bir İspanyol, pilot olarak bir İtalyan ve yine görev uzmanı rolü ile bir İsveçli astronot yer alıyor.

Gezeravcı, ISS’de (Uluslararası Uzay İstasyonu) bulunacağı süre zarfında 13 deneyi yapmak üzere bu yolculuğa çıkıyor. Deneyler arasında Tuz gölü civarında yaşayan bitkilerin uzaydaki durumundan, gidip geldikten sonra Gezeravcı’nın sağlığı üzerinden yapılacak olanlar da var.

Projenin işleyişi de şu şekilde: Ekip, SpaceX tarafından üretilen ‘Crew Dragon’ uzay aracını kullanıyor. NASA üssünden fırlatma gerçekleştiriliyor. Organizasyonu yapan firma ise Axiom Space. Yani ücret karşılığında, uzaya profesyonel olarak astronot gönderen bir şirket. Bu görevin bize düşen maliyetinin 55 milyon $ olduğu tahmin ediliyor.

Uzay, insanlık tarihinden beri hem din hem de bilim insanları tarafından incelenegelmiş eşsiz bir varlık. Şimdi ortak bir nazarla bakmanın tam zamanı…

KISA HABERLER

  • İzmir’de, tek şubeli bir pideci dükkanı sahibi Reşat Akbaykal’ın kentin vergi rekortmenleri arasında olması İzmirli iş adamları tarafından garip karşılandı. Bir devlet memuru çocuğu olduğunu söyleyen Akbaykal, “Ben de devlette 8-10 sene çalıştım. Uzun bir süre yedek subaylık yaptım. Hep dürüstlüğe alıştık. Babam bana ‘Sakın oğlum tek bir lokma haram yeme’ derdi. O şekilde yetiştiğimiz için başka yollara da girme düşüncesi de hiç olmadı. Çok fazla olumlu geri dönüşler aldım. Ne çalışanın hakkını yerim ne de dışarıdan avanta bir şey isterim. Böyle şeyleri hiç sevmem. Devletimize vergi vermekten kaçınmam. Onun için vergi vermekten çok memnunum. Piyasada insanlar devletten vergi kaçırmaya kalkıyorlar.” diyerek sözlerini tamamladı.
  • İstanbul’da bir mağazada, etiket fiyatı 1 milyon 320 bin lira kabanlardan hepsi satıldı. Kaç tane olduğu ise bilinmiyor.
  • Maçlarda hakem ve VAR odası arasındaki diyalogların stadyumlarda canlı yayınlanması FIFA tarafından onaylandı. Uygulama ilk olarak Portekiz’de denenecek.
  • MEB, öğrencilere ara tatilde ödev verilmesini yasakladı.
  • Japonlar SLIM adlı insansız uzay araçlarının Ay’a başarılı bir yumuşak iniş gerçekleştirdiğini ve araçla iletişim sağlandığını duyurdu. Japonya Ay’a yumuşak iniş gerçekleştiren beşinci ülke oldu.
  • ABD’de soğuklar hayatı felç etti! Ölü sayısı 43’e yükseldi, binlerce ev ve iş yeri elektriksiz kaldı. Yüzlerce uçak seferi iptal edildi.

Hazırlayanlar:
Ekrem Donboloğlu (donbaloğluekrem@gmail.com)
İbrahim Yasir Teğiş (ibrahimyasir52@gmail.com)

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*