Mart 2024 – Haber Yorum

NVIDIA, AMAZON VE GOOGLE’I GERİDE BIRAKTI

1993’ten beri “yarı iletken” alanındaki en iddialı şirketlerden biri olan Nvidia, son yıllarda yaptığı yapay zeka atılımlarıyla rakip şirketleri mâli açıdan solladı.

Kendi önünde, Apple ve Microsoft bulunsa da, şirketin gösterdiği ivme gelecek için daha yükseklere oynayacağını şimdiden göstermiş oldu.

Bilgisayar teknolojileriyle kendini sınırlandırmayan şirket, otomativden veri merkezlerine kadar çok çeşitli alanlarda başarımı girişimler gösterdi.

Kaliforniya merkezli şirket, ABD-Çin ilişkileri sebebiyle ticarî sorunlar yaşasa da bir şekilde bu engeli de aşarak dünyadaki en büyük pazar olan Çin’in, yapay zeka ve grafik işlemci eksikliğini âdeta tek başına karşıladı ve karşılamaya devam ediyor. Son çeyrekteki atılımı bu ticaretle ilişkilendiriliyor.

Gayretin, sermayeden daha kıymetli olduğunu gösteren mevcut tablo bakalım ileride nasıl şekillenecek?

Yapay zeka alanında geri kalan Google, Gemini ile bu yarışa tutunabilecek mi?

Gayretin sermayeden daha değerli olduğunu gösteren mevcut tablo bakalım ileride nasıl şekillenecek…

KİRLİLİK SEMAYA ULAŞTI

Japonya’daki bilim insanları, ilk kez bulutlarda mikroplastik partikülleri keşfettiler. Bu keşif, atmosferdeki mikroplastik kirliliği hakkında yeni bir anlayış sağlıyor. Araştırmacılar, bulutların içinde ve çevresinde küçük plastik parçacıklarının varlığını tespit ettiler ve bu partiküllerin atmosferik hareketlerle taşındığını gözlemlediler.

Bu keşif, mikroplastik kirliliğinin sadece karada ve suda değil, aynı zamanda atmosferde de ciddi bir sorun olduğunu vurguluyor. Atmosferdeki mikroplastiklerin sağlık ve çevresel etkileri hakkında henüz tam bir anlayış olmamakla birlikte, bu bulutlardaki plastik partiküllerinin yağmur ve kar yağışı yoluyla yeryüzüne düşerek ekosistemlere ve insan sağlığına zarar verebileceği endişesi mevcut.

İnsanoğlu son yüz yılda geliştiği ve yeni bilgilerle donandığı bir o kadar da kendi kuyusunu genişletmeye devam ediyor. Oluşturulan kirlilik sebebiyle doğal gıda ve yaşamdan sonra şimdi de sağlıklı hava solumaktan bile mahrum kalacağız gibi gözüküyor.

ÇALIŞMA SAATLERİ YENİDEN DÜZENLENİYOR

Hepimizin dilindeki “8-5” tabiri bildiğiniz gibi günlük 8 saatlik bir çalışma süresini ifade ediyor. Bu “8-5” formülü, günümüzde birazcık devlet memurlarına has olsa da yeni yasal düzenleme, haftalık çalışma süresinin genel olarak 35-40 saate düşürmeyi hedefliyor. Bu durum sadece hafta içi 5 gün ve günlük 8 saat mesai yapanları doğrudan etkilemiyor gibi gözükse de sektörün genelini oluşturan işgücünün 6 gün ve bazen de 8 saati aşan çalışma saatleri göz önünde bulundurulduğunda önemli bir gelişme teşkil ediyor.

Pandemi ile uzaktan çalışmaya alışan dünya, birçok iş için hatta kısmen eğitimin bile daha konforlu bir şekilde yapılabildiğini öğrendi. “Bu fırsat iyi bir şekilde değerlendirildi mi?” konusu halen tartışmalı olsa da bazı ülkelerde haftalık çalışma saatleri şöyle:

Türkiye: 45, Fransa: 36, Almanya: 34, Hollanda: 30, ABD: 39

Fazla ve verimli kavramlı birbirinden “fazlaca” ayrılsa da işveren psikolojisi, çalışanından istifade etmektense sömürmeye odaklandığından dolayı Türkiye, 10 saat daha fazla çalışsa da ar-ge ve üretim noktasında yeterli düzeyde değil.

Bir de bunu eğitime uyarlarsak: Türkiye’de bir lise öğrencisi asgari 8 saat eğitim alıyor. Haftada 40 saat… Bu süre Avrupa ülkelerinde 30 saat veya daha az.

Bu tarz çalışma hayatında da eğitimde de pek “işe” yarıyor gibi gözükmüyor.

KISA HABERLER

  • Unutmayalım, Gazze’de hala insanlık dışı zulüm ve katliam maalesef devam ediyor.
  • Nobel Tıp Ödülü’nü mRNA aşılarının geliştirilmesini sağlayan Katalin Kariko ve DrewWeissman kazandı.
  • ASELSAN Teknoloji ve Strateji Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Taha Yücel, ASEL GPT projesini ilk kez açıkladı.
  • OpenAI’ın değeri 80 milyar dolar seviyesine ulaştı.
  • Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’ndan (DAKA) yapılan açıklamaya göre, Kaymakamlık ve DAKA iş birliğiyle başvurusu yapılan Çukurca tahininin coğrafi işaret tescil süreci tamamlandı.
  • Bilim ve sanat çevreleri tarafından dünyanın en kapsamlı hayvan anatomi sergisi olarak tanımlanan ‘Body Worlds: Animal Inside Out-Gerçek Hayvanların Anatomi Sergisi’, HUPALUPA Expo’da yapılan basın toplantısı ile açıldı.

Hazırlayanlar: 
Ekrem Donbaloğlu (donbalogluekrem@gmail.com)
İbrahim Yasir Teğiş (ibrahimyasir52@gmail.com)

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*