Bir islâm mücahidi

Ne Amerikan tavukları kadar gereksiz bilgiler ne de hayatınızı kurtaracak kadar gerekli bilgiler…

Sözü altın olanın, sükûtu intihardır demişler. Sözümüz altın değil, ama hâlâ öğrenecek,
tefekkür edecek şeylerimiz varken intihara kalkışmayalım dedik ve tekrar sayfamıza döndük sevgili okur…

Osman Yüksel Serdengeçti

İslâm’ın bir mücahididir kendisi. Risale-i Nur’da geçen “Said Nur ve Talebeleri” metninin yazarıdır. Peki, bu zat hakkında bilmediklerinizi bilmek ister misiniz?

Mesela; soyadının Serdengeçti olmadığını bilmek ister misiniz? Evet, soyadı yalnızca Yüksel’dir. Ancak çıkardığı Serdengeçti dergisi o kadar ünlü olmuş ki, artık o, dergisiyle anılır olmuş. Tam ismi Osman Zeki Yüksel’dir. Adalet Partisi’nde milletvekili olarak görev yapmıştır, ancak partiye dair eleştirileri nedeniyle partiden atılmıştır. Serdengeçti dergisinde yazdıklarından dolayı defalarca tutuklanmıştır.

Osman Yüksel, milletvekili olduğu dönemde radyoda yaptığı konuşma esnasında “Allah’ın, vatanın ve milletin yolundayız” dediği için tutuklanır. Hâkim sorar: “Hakkında böyle bir suçlama var. Ne diyorsun?” Serdengeçti’nin cevabı şöyledir:

“Vallahi hâkim bey, günlük konuşmalarımızda Allah kelimesini kullanmak o kadar normal bir şeydir ki. ‘Allah yolunu açık etsin’ deriz, ‘Allah’a ısmarladık’ deriz, ‘Allah’a emanet ol’ deriz. Allah kelimesini kullanmak bu kadar normal bir şey iken, benim Allah demem suç sayılıyorsa, benim buna karşı söyleyeceğim söz sadece şudur: Allah Allah!”

Ziyaretin kısası makbuldür

Ziyaretin kısası makbuldür, diye dilimizde dolaşır hep. Hatta ziyaretten erken kalkmak istediğimizde bu cümleyi söyleyip kalkıveririz.

Peki, bu atasözünü yanlış kullandığımızı biliyor muydunuz?

Doğrusu; ziyaretin ‘kısas’ı makbuldür. Yani karşılıklı olanı, iade-i ziyaret yapılanı makbuldür, demektir.

Ziyareti kısa tutmakla alâkası yokmuş meğer.

Ama olsun sevgili okur, siz yine de ziyaretlerden kalkarken bu atasözünü bahane edebilirsiniz.

Bizce ziyaretin kısa’sı da kısas’ı da makbuldür. 🙂

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*